Digital Tillgänglighet & Inkludering
Digital inkludering är principen om att ge alla individer lika tillgång till och användning av digital teknik, oavsett ålder, kön, socioekonomisk status eller förmågor.
Begreppet betonar vikten av att säkerställa att alla har möjlighet att aktivt engagera sig i det digitala samhället och dra nytta av dess många fördelar, innovationer och möjligheter.
Exempel
på vad vi gör
Revision / Granskning
Våra tillgänglighetsexperter granskar din webbplats och och mäter följsamheten gentemot riktlinjer.
Du får en prioriterad lista över de viktigaste problemen vi hittar med vägledning hur de åtgärdas.
Användningstestning
Vi testar din prototyp eller produkt tillsammans med användare med olika funktionsnedsättningar. De använder sina egna hjälpmedel och inställningar.
Policydokument
Vi tar fram underlag för olika typer av policydokument som kan omfatta t ex hur er digitala information ska tillhandahållas och göras tillgängligt eller krav på leverantörer vid upphandling eller inköp.
Mer om
Digital Tillgänglighet
Hur arbetar man med tillgänglighet?
De internationella riktlinjer som används, Web Content Accessibility Guidelines (WCAG, sägs ofta ve-kagg), bygger på fyra grundprinciper, som styr arbetet.
- Möjlig att uppfatta: Människor kan uppfatta innehållet genom minst ett av sina sinnen.
Exempel: Personer som är blinda kan använda webbinnehåll genom att låta en skärmläsare läsa upp det för dem. - Hanterbar: Människor kan använda interaktiva element, oavsett hur de interagerar med innehållet.
Exempel: Personer som inte kan använda sina händer bör kunna klicka på knappar med hjälp av dikteringsprogram. - Begriplig: Människor ska kunna förstå vad innehållet betyder och hur det ska användas. Det ska vara förutsägbart och konsekvent.
Exempel: Personer som använder en enhet eller ett hjälpmedel ska kunna identifiera länkar och förstå vad som händer när de klickar på dem. - Robust: När webbplatser är utformade enligt bästa praxis ska människor kunna använda dem på alla enheter eller med alla typer av hjälpmedel. En aspekt av den här principen förbises ibland; bakåtkompabilitet. Alla har inte den senaste iPhonen och hjälpmedel utvecklas ibland av organisationer som behöver tid för att anpassa dessa till uppdateringar av operativsystemen.
Att göra allt är oftast inte ekonomiskt möjligt. Därför använder WCAG:n tre nivåer av prioritering, A (den lägsta), AA (den nivå som svenska lag anger som minimikrav) och nivå AAA, den högsta.
Erfarenheten har visat att det är kostnadseffektivt att ta med tillgänglighetsaspekten redan från början och att hela tiden inkludera tillgänglighet i utvecklingsarbetet. Att göra justeringar i ett senare skede är ofta kostsamt och ibland inte möjligt. Dessutom ser vi gång på gång att produkter och tjänster som görs tillgängliga ofta är bättre för alla användare.
Att ha tillgänglighetsfrågorna på bordet hjälper er inte bara inför den nya lagstiftningen 2025, utan ger privata företag möjlighet att nå helt nya kundgrupper!
Standarder och riktlinjer
- Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1/2.2), en global standard för webbinnehåll
- EN 301 549 (version 3.2.1), en europeisk standard för tillgänglighet och inkluderande design
- Webbriktlinjer, en svensk vägledning som tillhandahålls av Digg – Myndigheten för digital förvaltning