Vad händer i mötet mellan agilitet och Gestalt?
Mitt yrkesliv har mycket handlat om UX Design och agila processer. Samtidigt är ett viktigt förhållningsätt i livet och en livsåskådning är för mig Gestalt.
För ett antal år sedan funderade jag på hur väl dessa två olika områden i mitt liv skulle mötas. Jag funderade över det ett tag och släppte det sedan av för mig nu oklara skäl.
För några veckor sedan såg jag en fråga från Christian Fredriksson i en Gestaltgrupp på Facebook där han undrade om andra har funderat kring ”hur gestalt på bästa sätt gifter sig med entreprenörskap, innovation och tech-drivna tillväxtbolag”.
Detta ledde till att vi tog ett möte och pratade om detta. Innan mötet satte jag mig ner och reflekterade över Gestalt och Agilitet några varv till. Detta är det jag kom fram till.
Mer information
Om du vill läsa lite mer om de olika områdena som jag skriver om så kan du öppna tre informationsrutor här och läsa mer om:
Gestalts och agila arbetsätt och organisationers gemensamma grund
Det är lätt att tänka att Gestalt och agil utveckling befinner sig i skilda sfärer. Men för mig har de ett antal överlappande områden. Saker de delar är till exempel samma grundläggande filosofi och nyckelprinciper:
- Helhetsperspektiv
Inom Gestalt är det holistiska perspektivet viktigt. En invidid eller en grupp behöver ses och hanteras utifrån detta – individ, relationer, miljö och system.
På samma sätt arbetar man i agila grupper eller organisationer utifrån ett helhetstänkt där varje självstyrande team befinner sig i olika system, processer som påverkar och påverkas av andra grupper.
- Att vara här och nu
Inom gestalt arbetar vi utifrån ”här och nu”. Att hantera det som är aktuellt just nu är en nyckel till förändring. Agila metoder delar åtminstone delvis denna filosofi med sina relativt korta iterationer och fokusera på det som är mest relevant för varje sprint. - Relationer och dialog
I gestalt är relationen, kontakten och kommunikation mellan människor central. På samma sätt är relationer och kommunikation avgörande i agila team. Transparens, samarbete och tillit är grunden för framgång.
Ett team med hög tillit vågar ge feedback, dela idéer och lösa konflikter effektivt.
- Förändring utifrån medvetenhet
Gestalt betonar att förändring sker naturligt när vi blir medvetna om våra behov och begränsningar. Genom att vi blir medvetna om att något behöver förändras så skapas förutsättning för förändringen. Medvetenhet är en annan av Gestalts nycklar.
Agila metoder som SCRUM har samma princip – retrospektiv, utvärdering och kontinuerlig förbättring gör att teamet växer organiskt och förändras över tid
När ett team identifierar mönster eller företeelser som hindrar deras framgång (t.ex. dålig kommunikation) skapas utrymme för förändring.
Praktiska tillämpningar i team och organisationer
Hur skulle vi kunna dra nytta av Gestalts principer och arbetssätt inom den agila sfären? Här följer några enkla men enligt mig effektiva verktyg för hur agila team skulle kunna utvecklas genom att använda ”Gestalttänk”.
1. Check-in och närvaro i möten
Gestaltprincipen om att alltid utgå ifrån närvaro i nuet är ovärderlig i teammöten. Genom att starta varje möte med en kort ”check-in-runda” får alla deltagare möjlighet att landa och fokusera sin energi på det som ligger framför dem.
Praktisk tillämpning: Varje deltagare delar kort hur de känner just i stunden och vad de behöver för att bidra fullt ut.
2. Retrospektiv med fokus på relationer
I agila retrospektiv handlar det ofta om att förbättra processer, men att inkludera relationer gör stor skillnad. Gestaltprincipen om kontakt och att verkligen möta andra människor kan här användas för att se och utveckla teamets dynamik.
Praktisk tillämpning: Under retrospective-möten kan man lägga till frågor som ”Hur fungerar vår kommunikation?” och ”Vad behöver vi förändra i våra relationer för att samarbeta bättre?”
3. Rollreflektion
Gestalt lyfter fram vikten av självmedvetenhet. Att förstå sin egen roll och vad man bidrar med i en grupp skapar tydlighet och kan minska konflikter.
Praktisk tillämpning: Låt varje teammedlem reflektera över och dela:
- Vad jag bidrar med.
- Vad jag behöver från andra.
4. Feedback som relationsbyggare
Gestaltprincipen om dialog innebär bland annat att feedback ska vara öppen och ärlig. Agila team kan använda detta för att bygga tillit och förbättra relationer.
Praktisk tillämpning: Inför regelbundna feedbacksessioner med strukturen:
- Det jag uppskattar hos dig är…
- Det jag vill se mer av är….
5. Experiment och lärande
Gestalt betonar experiment som ett sätt att utforska nya möjligheter. I agila team kan detta användas för att testa nya arbetssätt eller processer.
Praktisk tillämpning: Låt teamet experimentera med nya mötesformat, arbetsflöden eller kommunikationsverktyg och utvärdera resultaten.
Prova till exempel att alla möten genomförs stående. Detta kommer sannolikt medföra kortare, intensivare och effektivare möten.
Prova också att ha vandrande möten där mötet genomförs under en promenad utomhus. Detta kan innebära mer eftertänksamma åsikter och argument. Teamet får också en dos motion på köpet.
Sammanfattning
Genom att kombinera gestaltprinciper med agila metoder kan organisationer stärka sina team på djupet. Här är ett förslag på en modell för att integrera dessa principer:
- Fokus på närvaro: Använd check-in i början av alla möten.
- Reflektera helheten: Håll retrospektiv som inkluderar relationer, samarbete och teamdynamik.
- Skapa självmedvetenhet: Arbeta med rollkartor och personlig reflektion.
- Bygg tillit: Inför strukturerade feedbackövningar.
- Experimentera: Uppmuntra teamet att testa och utvärdera nya sätt att arbeta.
Slutord
Gestalt och agil teorier erbjuder olika perspektiv på samma grundläggande fråga: Hur kan vi skapa miljöer där individer och grupper växer, samarbetar och hanterar förändring?
Genom att kombinera dessa två världar kan vi bygga starkare, mer självmedvetna team som inte bara levererar bättre resultat utan också trivs och utvecklas tillsammans.